Friday، ۶ Mehr ۱۴۰۳
اکنون که شما لپتاپ یا موبایل خود را در دست گرفتهاید و ما این کلمات را برای شما تایپ میکنیم، هر کدام هر کجای این دنیا هستیم از یک بخش مشترک استفاده میکنیم و آن استخوانهای عزیزمان هستند. همانطور که میدانیم بخش زیادی از موجودات روی زمین برای حرکت و شکل گرفتن بدنشان به استخوانها نیاز دارند. اما استفاده از این بخش مهم و اساسی اسکلت در زندگی روزمره تنها به حرکت بخشی محدود نمیشود. چنانکه امروز قصد داریم از یک کاربرد مهم آنها یعنی صنایع دستی با استخوان بپردازیم.
در این بلاگ پست از مجموعهی وبلاگ گالری هنر استخوان به سراغ بررسی کاربرد استخوانها در صنایع دستی میپردازیم و در کنار شما از هنرهایی که در آنها از استخوان به عنوان یک متریال طبیعی استفاده شده است را بررسی میکنیم. با ما همراه باشید.
شاید اولین سوالی که باید در همین ابتدا مطرح کنیم این است که در انواع صنایع دستی با استخوان، از اسکلت کدام حیوانات و کدام بخششان استفاده میشود؟ در یک جواب بسیار کلی میتوانیم بگوییم امروزه هنر در دنیای مدرن ( حتی هنرهای سنتی مانند صنایع دستی) هیچ محدودیتی نمیشناسد و میتوان از تمام استخوانها در انواع اندازه و کیفیت استفاده کنیم.
البته خوب است بدانیم به طور کلی انتخاب متریال برای ساخت انواع آثار هنری و صنایع دستی بسیار بستگی به جغرافیای زیستی هنرمند هم دارد. برای مثال در رابطه با همین استفاده از استخوانها میبینیم که هنرمندان هر بخش از جهان بیشتر از استخوانهایی استفاده میکنند که برایشان در دسترستر باشد. برای مثال هنرمندان آفریقایی به سراغ استخوان و عاج فیل میروند و…
شتر یکی از مهمترین گونههای حیوانات اهلی و صحرایی در ایران است. از آنجا که کشور ما در منطقهای گرم و خشک قرار دارد، این حیوان و قابلیتهای فیزیکی خاصاش به مرور زمان بسیار مورد توجه ایرانیان قرار گرفته است. در قدیم از این حیوان به عنوان وسیلهای برای حمل و نقل استفاده میکردند و از شیر مقوی و پوست و چرم اعلای آن در زندگی روزانه بهره میبردهاند.
اما امروزه یک کاربرد فوقالعادهی دیگر را هم از این فواید وجود این حیوان در زندگی خود شاهد هستیم و آن کاربرد استفادهي بسیار زیاد از استخوان شتر در صنایع دستی است. استخوانهای این حیوان مقاومت و زیبایی بسیار بالایی دارند و در انواع صنایع دستی همچون خاتم کاری و نقاشی روی استخوان شتر به خوبی به کار میآیند.
همانطور که پیشتر گفتیم در کشور ما ایران (به سبب دسترسی بیشتر و راحتتر) استفاده از استخوانهای شتر و گاو و گوسفند رایجتر است. البته در زمانهای قدیم و با واردات عاج و استخوانهای فیل از آنها نیز در آفرینشهای هنری استفاده میشد. البته عامل دیگر و موثر در نوع اننتخاب استخوان، خلاقیت خود هنرمند و محدودیتها و قابلیتهایش هم هست. برای مثال استخوان عاج فیل با این که رنگ و ظاهری زیباتر از استخوان شتر دارد و ابعاد آن نیز بزرگتر است، قیمت بسیار بالاتری هم دارد.
شاید برای شما هم این سوال پیش بیاید که چرا استفاده از استخوان در صنایع دستی رایج شده است؟ شاید در پاسخ اولیه بتوانیم بگوییم در روزگارهای قدیم که این هنرها رواج پیدا کرده مواد و متریال کافی برای هنرمندان وجود نداشته و به همین سبب به سراغ استفاده از استخوانها رفتهاند. اما اکنون چه؟ علت علاقهي هنرمند معاصر به استفاده از استخوان در ساخت صنایع دستی چیست؟
۱. استخوانها مواد طبیعی هستند و میتوان با استفاده از این مواد که در واقع باز مانده استفادههای انسانی محسوب میشوند اشیاء هنری و با ارزشی خلق کنیم.
۲. قسمت استخوان نسبت به دیگر موارد بسیار پایینتر است و البته به راحتی نیز قابل دسترسی است.
۳. استحکام و دوام استخوان بسیار بالاست و صنایع دستی ساخته شده با این ماده میتوانند تا سالها بدون خراب شدن باقی بمانند.
۴. رنگ زیبا و سفید استخوانها آنها را تبدیل به بستر بسیار مناسبی برای انجام انواع نقاشی و کندهکاری میکند.
جالب است بدانید اولین نمونههای حکاکی روی استخوان به عهد پارینه سنگی باز میگردد و بیشتر نقش حیواناتی است که بر استخوان بزرگ عاج فیل حکاکی شدهاند. این هنر دستی ابتدایی در مناطق مختلفی از جهان رواج داشته است. از کشورهای شرقی چون چین و ژاپن گرفته تا کشورهایی مانند روم و یونان در غرب این هنر انجام میشده است. البته سبک و نوع حکاکی و کنده کاری روی استخوان در هر کشور و بسته به نوع مواد در دسترس و فرهنگ آنجا، متفاوت بوده است.
امروزه نیز به تنوع و شدت زیادی انواع کنده کاری روی استخوان را مشاهده میکنیم که میتوانند قرابت و نزدیکی بسیاری به مجسمه سازی با استخوان داشته باشند. تفاوت مجسمه سازی و کنده کاری استخوان در این است که در هنر اول، استخوان به عنوان یک مادهی خام به کار میرود. اما در کنده کاری روی استخوان، این ماده تبدیل به بستری میشود که هنر اصلی ( حکاکی یا کنده کاری) بر روی آن انجام میشود.
از انواع بسیار پر طرفدار این محصول در ایران، حکاکی روی استخوان شتر، گاومیش و ... است.
حکاکی بر روی انواع جمجمه ها
جاعودی با طرحهای متنوع
دسته چاقوهای حکاکی شده خاص، از جنس استخوان و شاخ
پلاک دستبند و یا گردنبندهای حکاکی شده
انتخاب و خرید صنایع دستی با استخوان میتواند یک انتخاب نو آورانه و خلاق و البته مطمئن باشد. چرا که این محصولات تماماً کار دست بوده و با ذوق و هنر ایرانی به وجود آمدهاند. همچنین جنس و رنگ آنها نمودی از طبیعت زیبای خداوندی دارد و میتواند برای شما محیطی امن و طبیعی را تداعی کند. اما قیمت محصولات این هنر دستی نیز به عوامل متفاوتی بستگی دارد، عواملی همچون ابعاد محصول، تکنیک ساخت آن، جنس استخوان به کار رفته و… همگی در قیمت صنایع دستی با استخوان تاثیر دارند.
مجموعهي تولیدات هنری سلام یکی از آفرینندگان بسیار با ذوق صنایع دستی ایرانی است که شما میتوانید با نگاه کردن به انواع محصولات آن، از بابت کیفیت و قیمت عالی آنها آسوده خاطر شوید. همگی این محصولات توسط تولید کنندهي اصلی و ماهر ساخته شدهاند و علاوه بر قیمت فوق العاده کیفیت بالایی نیز دارند. خرید صنایع دستی از این فروشگاه بسیار آسان بوده و امن و راحت است.
همان طور که دیدیم استحکام بالا، رنگ زیبای استخوانها و ماندگاری طولانی و قیمت مناسب چهار دلیل عمدهای هستند که هنرمندان را به سمت استفاده از این مادهی جادویی در صنایع دستی سوق داده است. در این نوشتار از مجموعه پستهای هنر استخوان کوشیدیم تا با شما دربارهی انواع صنایع دستی با استخوان و کیفیت و ماهیت آنها صحبت کنیم. امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد.
همچنین بسیار خوشحال میشویم نظرات و تجربیات شما را دربارهي انتخاب استخوان در صنایع دستی بدانیم. به نظر شما جای کدام یک از صنایع دستی با استخوان در لیست ما خالی است و شما دیگر چه هنرهایی را میشناسید که با چنین مهارتی از دل طبیعت زاده شده باشند؟